Vraag & antwoord
Regelmatig krijgen we op ons mailadres Schiedam@DeBomenridders.nl vragen over bomen en bomen-kwesties. Vaak kunnen we deze vragen direct beantwoorden, soms gaan we op onderzoek uit. De antwoorden kunnen voor alle Schiedammers interessant zijn, dus gaan we met een vraag- en antwoordrubriek onze websitebezoekers op de hoogte houden.
​
Hieronder vermelden we een aantal vragen inclusief de antwoorden die we gegeven hebben.
​
1. Op 12 april mailde mevrouw T. ons onderstaande vraag:
​
Beste Bomenridders,
Wij hebben een enorm grote boom in onze tuin staan. Sommige buren zijn bang dat hij te groot wordt en niet meer veilig is... Wij weten het niet zeker. Er leven heel veel vogels in, dus we willen hem graag houden. Hoe kunnen wij zeker zijn dat hij niet omvalt?
Ik hoop van u te horen.
We hebben mevrouw T als volgt geantwoord:
Dag mevrouw, wij halen uit uw foto geen aanwijzingen dat de boom onveilig is. Hij lijkt niet boven het dak uit te komen, dus staat enigszins beschut. Ook staat hij rondom in de tuingrond wat zijn verankering in de grond bevordert. Hoogte is geen criterium voor veiligheid of gevaar; er staan in Schiedam bomen die twee/drie keer zo hoog zijn.
U kunt een simpele test uitvoeren door bij zware storm te kijken of de grond rond de stam beweegt of scheuren vertoont. Is dat niet het geval dan geldt de boom als veilig.
Met vriendelijke groet, De Schiedamse Bomenridders
​
2. Op 23 april mailde mevrouw F. uit Schiedam Kethel ons dat ze erg ongerust was geworden omdat een Kastanjeboom in de tuin van de buren na onderzoek ziek bleek te zijn en gekapt was. De Bomenwacht had mevrouw laten weten dat de andere drie bomen – waarvan er één in haar tuin - ook aan de kastanjebloedingsziekte lijden, maar nog relatief gezond zijn en zeker nog tenminste 10 jaar mee kunnen. Mevrouw vroeg advies aan de Bomenridders.
Een van onze boomexperts (Huib) heeft mevrouw het volgende antwoord gegeven:
Dag mevrouw F., twee van de drie resterende bomen zijn gekwalificeerd als ‘attentieboom’. Omdat ze een aantasting van kastanjebloedingsziekte hebben, moeten ze eens per jaar worden geïnspecteerd. Bij bomen zonder afwijkingen is dat eens per drie jaar. Op zich is eens per jaar geen reden om je zorgen om te maken. Ik zal de bomen bij gelegenheid ook zelf eens bekijken en mijn mening laten weten.
Met vriendelijke groet, namens de Schiedamse Bomenridders, Huib