top of page

Actueel
De Schiedamse Bomenridders vergaderen op:
woensdag 28 augustus 2024

Bomenwandeling

Weet je trouwens dat Schiedam veel bijzondere bomen heeft?

We hebben 6 mooie exemplaren uitgezocht.

Je kunt meer over ze te weten komen tijdens een

leuke bomenwandeling in het centrum.

​

MINOESBOOM.jpg

1. De plataan op de Grote markt
De 50-jarige plataan op de Grote Markt is een heuse filmster! De boom is te zien in 'Minoes', een film uit 2001 waarin Carice van Houten een kattenvrouw speelt die in deze boom klimt. Soms heeft een boom ruimtetekort in de straat, het is dan moeilijk voor een boom om gezond te blijven en goed te groeien. Daarom heeft deze plataan in 2020 veel nieuwe en losse grond gekregen. Gelukkig voelt de boom zich nu weer een stuk beter!

MOERBEI.jpg

2. De dakmoerbei in de tuin van de Grote of Sint Janskerk
Vroeger was het in Nederland te koel in de zomer voor de moerbei. Maar door klimaatverandering woont deze boom nu graag hier. De boom staat op het voormalige kerkhof waar heel lang geleden mensen werden begraven. Hij is pas 15 jaar oud, maar toch al groot. Dit komt omdat deze soort heel snel groeit. Is het je al opgevallen dat de boom een bijzondere vorm heeft? Het lijkt net op een soort parasol of een groen afdak. De boom is geënt, dat wil zeggen dat een zwak takje van de boom op een sterke stam is gezet zodat er een gezonde plant of boom kan ontstaan. Hierdoor groeit hij vooral in de breedte.

LAND VAN BELOFTE PLATAAN.jpg

3. De plataan op het Land van Belofte
Deze boom heeft een stamdiameter van 90 cm, dat is nog groter dan een skippybal! Ooit stond hij langs de weg van de Broersvest. Toen deze straat opnieuw werd ingericht, moest de boom zijn koffers pakken. Hij verhuisde met de hulp van boomexperts naar een plekje 30 meter verderop. Tegenwoordig staat hij in een grote bak met goede grond. Veel mensen zitten elke dag in zijn schaduw voor een praatje, de boom is dus echt een ontmoetingsplek geworden.

BOOM BABBELS.jpg

4. De zomerlinde bij de Koemarktbrug/Babbels

Deze zomerlinde staat naast de rivier de Schie, het water waaraan de stad zijn naam heeft te danken. Ze is in 1930 geplant toen de brug over de Lange Haven werd gebouwd. De stamdiameter is 88 centimeter. Linden zijn supergoed voor insecten. Ze bloeien namelijk in de zomer en produceren veel nectar. Hiervan kunnen de bijen honing maken waar jij van kunt smullen! Deze boom ruikt ook nog eens super lekker als hij bloeit, daarom wordt er van de bloesem vaak parfum gemaakt.

WERELDBOOM.jpg

5. De Wereldboom in de Plantage

Dit is een Oosterse plataan. Deze boomsoort groeide van origine in Centraal-Azië en heeft veel dieper ingesneden bladeren dan een gewone plataan. Deze boom stond tot 10 jaar geleden langs de straat die van de Tuinlaan naar de Lange Nieuwstraat liep. Toen de bestrating verdween kreeg de boom heel veel goede grond, waardoor hij eeuwig zou kunnen groeien. De boom is heel oud, al ongeveer 150 jaar. En dik! De stamdiameter is 117 cm, dat is ongeveer net zo groot als de lengte van een kind van 7. De oudste Oosterse platanen van Europa zijn ruim 500 jaar oud en staan bij Dubrovnik, dat is in Kroatië. Omdat de boom nu een fijne groeiplaats heeft, is hij uitgeroepen tot Wereldboom. Hier kun je alles over lezen op het witte bord.

ANNE FRANKBOOM.jpg

6. De Anne Frankboom in de Plantage

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat de joodse familie Frank ondergedoken in een huis in Amsterdam. Hun dochter Anne hield daar een dagboek bij waarin ze schreef over het dagelijks leven in het Achterhuis, over de angst om ontdekt te worden en om nooit naar buiten te kunnen. In haar dagboek schrijft ze vaak over een oude paardenkastanje waarop ze
uitkijkt vanuit haar schuilplaats. Toen de boom in 2010 omviel zijn er kastanjes verzameld, om over de hele wereld jonge boompjes te kunnen planten.
De boompjes staan symbool voor verbondenheid en een gelijkwaardige behandeling voor iedereen. Het Schiedamse boompje is eerst opgekweekt in de tuin van Bomenridder Huib Sneep. In 2017 was hij groot genoeg en is hij officieel geplant in de Plantage.

bottom of page